#LeoAutorasOct i Adopta una autora| Entrevista a Carbaes

Si us agrada llegir i seguiu a blogueres bibliòfiles a les xarxes socials, haureu vist que en les últimes setmanes han començat a compartir llistes de lectura per al mes que ve sota l'etiqueta #LeoAutorasOct. En què consisteix aquesta iniciativa? Com es relaciona amb altres projectes de visibilització d'autores? I, abans de res, com us podeu unir a la conversa? Carbaes, una de les impulsores de la iniciativa, ens ho explica.

Z: Abans de començar a parlar del projecte, com et presentaries? Què et va fer entrar en el món literari i en la traducció?

C: Moltes gràcies per acollir-me a Zena! Sóc Carla, àlies Carbaes, una valenciana que es dedica a la traducció audiovisual i literària. Tot va començar allà pel 2010, quan em vaig enfrontar a la terrible decisió d'escollir un futur. Per coses de la vida, vaig acabar estudiant llatí i grec a l'institut; gaudia moltíssim d'aquestes classes i d'haver de traduir les paraules d'altres. Un dia se'm va ocórrer que molaria molt llegir llibres en la seva versió original. Als meus divuit anys no coneixia amb prou feines el món de la traducció i només en tenia aquesta visió limitada. Se'm va ficar la idea al cap i ja no vaig poder arrencar-me-la, per molt dolentes que fossin les perspectives de dedicar-me a la traducció literària (mal pagada, poc reconeguda, moltes hores de dedicació...). Jo volia traduir llibres, i aquest any, per fi, he pogut aconseguir-ho, encara que ho compagino també amb la traducció audiovisual.

banner1

#LeoAutorasOct / https://twitter.com/dalayn

Z: Podries parlar-nos del projecte Adopta una autora i de la iniciativa #LeoAutorasOct per a qui no els conegui? Com van sorgir i quanta gent va fer falta per desenvolupar ambdues idees? Fins a quin punt estan relacionats? Us vau inspirar en alguna iniciativa semblant?

C: Bé, anem a pams. #LeoAutorasOct va sorgir abans que Adopta una autora, a l'agost de 2016, de la mà d'un grup de blogueres, entre les quals m'incloc. Parlàvem per Twitter sobre les poques escriptores que llegíem i vam pensar que estaria bé dedicar un temps a llegir solament dones. Vam decidir que seria un mes, octubre (perquè a una no li anava bé setembre), i allà que vam ser. Molts dels nostres seguidors s'hi van apuntar, van escriure entrades, ho van comentar… I la cosa va passar a ser internacional. Van col·laborar-hi editorials, biblioteques, col·legis, llibreries… Un munt de gent. Així que aquest any celebrem la segona edició del mes dedicat a llegir exclusivament autores.

Per la seva banda, Adopta una autora és un projecte que vaig crear jo arran de #LeoAutorasOct. Com vaig veure que després d'octubre la gent feia servir cada vegada menys l'etiqueta #LeoAutoras per recopilar llibres i recomanacions escrites per dones, vaig voler crear alguna cosa semblant al blog de La Nave Invisible però que abastés tot tipus d'autores [La Nave Invisible divulga l'obra d'autores de fantasia, ciència-ficció i terror]. No obstant això, no disposava d'un equip de persones ni de molt temps lliure, així que ho vaig plantejar de manera que jo solament hagués de coordinar als participants. Il·lusa de mi, vaig pensar que només s'apuntarien un parell de persones. Mesos després, som més de quatre-centes escrivint i parlant d'autores.

En resum: sí, estan molt relacionades i comptem amb la inspiració i l'ajuda de La Nave Invisible. No obstant això, cada iniciativa té un objectiu diferent: a #LeoAutorasOct volem que la gent llegeixi, comenti, compri i comparteixi les seves lectures; a La Nave Invisible busquen donar visibilitat a les autores de gènere fantàstic; a Adopta una autora volem donar visibilitat a escriptores de tot tipus, des d'autores de còmic fins a poetisas gregues.

Z: Comencem amb #LeoAutorasOct, perquè suposo que moltes, com jo, hauran sentit parlar sobre aquesta iniciativa i hi voldran participar. Com poden fer-ho? Cal cenyir-se a una llista?

C: Per participar a #LeoAutorasOct solament has de parlar d'autores. És convenient usar aquesta etiqueta, perquè servirà de base de dades d'escriptores a les xarxes socials. Però la iniciativa està pensada perquè tot aquell qui vulgui, tingui Twitter o no, col·labori. És a dir, només has de llegir autores durant 31 dies i comentar-les, ja sigui amb els teus seguidors o amb els teus veïns, el club de lectura, el llibreter, la bibliotecària, etc. Al web hi ha tota la informació sobre aquest tema. Si, a més, tens un blog, pots escriure una entrada sobre la iniciativa i ressenyar les teves lectures. Així mateix, empreses i entitats del sector editorial, com ara llibreries, biblioteques, editorials o fins i tot col·legis i ajuntaments poden fomentar la lectura d'obres escrites per dones organitzant activitats, col·locant stands amb llibres, difonent cartells, etc.

No cal cenyir-se a cap llista de lectures. Cadascú tria els llibres que vol llegir i el ritme que li vingui bé. Hi haurà qui decideixi seguir llegint autores una setmana, un mes o un any més… Cap problema! Quan acabi octubre comptem amb l'etiqueta #LeoAutoras per comentar el que llegim.

Z: Participaràs al #LeoAutorasOctd'aquest any? Què tens pensat llegir?

C: És clar! Encara que en realitat porto mesos llegint sobretot a dones. Diria que aquest any, de les meves quaranta lectures, el 90% han estat de dones. Però #LeoAutorasOct és especial. Saps que hi haurà gent llegint dones i segur que en descobreixes a més d'una. Saps que apuntaràs llibres a la llista de pendents i saps que acabaràs comprant més autores aquest mes. És l'expectació, les ganes de comentar, la il·lusió de veure a la gent participant, de conèixer noves persones, nous llibres… Això és #LeoAutorasOct. Per la meva banda, aquest any m'he fet el propòsit de complir amb certes categories perquè les meves lectures del mes siguin tan variades com sigui possible. Encara no he decidit exactament quins llibres llegiré, això sí, perquè sóc un cul inquiet i canvio d'opinió cinc-centes vegades. Però tinc molt per triar.

Z: Així sense pensar-ho molt, podries recomanar un parell de llibres per a qui ens llegeixi i no se li ocorri cap? No cal que siguin grans clàssics ni obres mestres del feminisme, és clar...

C: Optaré per tres escriptores que m'estan acompanyant molt aquest 2017: una és Octavia Butler. D'ella recomano començar amb Amanecer, el primer lliurament d'una trilogia sobre un primer contacte amb alienígenes. El problema és que està descatalogada i és difícil de trobar en castellà; però el seu estil en anglès és clar i directe, força assequible per qui no tingui costum de llegir en aquest idioma. La següent és Nnedi Okorafor. Crec que llegeixo un llibre seu cada mes! Es va anunciar fa poc l'adaptació televisiva de la seva gran obra Who Fears Death, així com la seva traducció a la llengua castellana. No sé quan arribarà a les llibreries, però estigueu atentes a la (misteriosa) editorial Crononauta. I, com no, us recomano també una autora pàtria: Felicidad Martínez, autora de La mirada extraña i de Despertares. Ella fa novel·les curtes de ciència-ficció que plantegen certs temes no tan aliens al nostre temps i societat com podem pensar. Martínez té la capacitat de crear éssers ben definits a través de la seva cultura i d'un llenguatge que fascina.

Adopta una autora / https://twitter.com/LaUdelMig

Z: He intentat comptar les autores d'Adopta una autora i he de confessar que m'he perdut, però estic gairebé segura que n'hi ha més de cinc-centes, des de pioneres com Aphra Behn fins a contemporànies com Sofía Rhei. Va ser un èxit immediat? En quin moment us vau adonar de la quantitat d'autores i col·laboradores que reuniríeu? Heu seguit el mateix enfocament des del principi?

C: Des del primer moment vam tenir un gran acolliment. Tot va començar quan vaig llançar un tuit misteriós demanant col·laboradors per a "alguna cosa relacionada amb #LeoAutoras". Em van escriure desenes de persones i, a partir dels seus dubtes i preguntes, vaig elaborar les bases del projecte. Aquestes bases s'han anat actualitzant segons les necessitats que han anat sorgint aquests mesos. L'enfocament ha estat el mateix, perquè crec que ens funciona i dóna llibertat i temps a tots els col·laboradors per parlar com vulguin de les seves autores.

En relació a les xifres, fa temps que no compto quantes autores o adoptants hi ha. Sé que són moltes. El que no recordo és en quin moment van passar a ser "moltes".

Z: Una pregunta per a tu: has adoptat a alguna autora? Si és que sí, a qui i per què?

C: Sí, clar! Tinc adoptada Octavia Butler, un gran referent de la ciència-ficció. Per desgràcia, amb prou feines ha arribat al nostre país i veig a moltíssimes persones que volen llegir-la però tenen objeccions a fer-ho en anglès. Espero que això se solucioni aviat algun dia.

Va ser precisament pel poc que se sent parlar d'ella al nostre país que em vaig decidir a adoptar-la. Tenia clar que anava a ser ella. Fa un any que la vaig descobrir i ja he llegit la meitat de la seva obra. I cada vegada l'admiro més.

Octavia Butler de Marina Vidal (https://twitter.com/marimbavidal) per Adopta una autora

Z: Adopta una autora és un projecte sense ànim de lucre que, com moltes plataformes culturals, funciona gràcies a les contribucions de col·laboradores voluntàries. Què porta a la gent a oferir el seu temps?

C: Doncs la veritat és que caldria preguntar a cadascuna què l'anima a emplenar el formulari. Permeteu-me que faci servir el genèric femení, perquè gran part de les persones que col·laboren són dones. Sé que moltes ho fan perquè tenien ganes de descobrir l'obra d'una autora que no coneixien fins que es van proposar adoptar-la. D'altres, en canvi, senten tanta passió per una escriptora que no se la treuen del cap. Tot això, l'afany de conèixer, d'investigar i de parlar del que t'agrada, acaba notant-se als vídeos i entrades que cada persona fa.

Z: Havent passat una mica més d'un any de l'inici de tots dos projectes, heu tingut contacte amb institucions, organitzacions, premsa o editorials? Com valoraries la seva reacció?

C: Pel #LeoAutorasOct de 2016 si que vam comptar amb la participació de diverses editorials. A Adopta una autora comptem amb un parell d'organitzacions feministes que han adoptat autores per parlar de de forma grupal de la seva escriptora adoptada. Ara com ara no hem tingut cap contacte amb institucions oficials, però qui sap què ens oferirà el futur.

Z: És un projecte purament en línia, o existeix més enllà de les xarxes socials? Per exemple, heu participat en alguna convenció o esdeveniment?

C: Adopta és un projecte en línia, però ja estem planejant intervenir de forma presencial en xerrades, jornades o el que sorgeixi. #LeoAutorasOct sí que ha tingut una manifestació més física, en col·laborar-hi tant llibreries com biblioteques.

Z: Ambdues iniciatives giren al voltant de la visibilització de les dones a la literatura. Creus que subratllar el valor d'autores ja publicades (algunes fins i tot ja canonitzades) ajuda a escriptores aspirants o que acaben de començar?

C: És clar! Cada escriptora és única, i no sabem on trobarà la inspiració o el suport una escriptora novella. Volem fer veure, a més, que no estàs sola al món, que hi ha gent que ha viscut el mateix pel que estàs passant tu, que volem recolzar-te i, sobretot, llegir-te.

Z: Busqueu fomentar la lectura d'autores en general, presentar a cada autora en concret, o més aviat crear una base de dades de coneixement? A quin públic voleu arribar?

C: Diria que una mica de les tres coses. Anem de menys a més: entre tots crearem una base de dades d'autores que ens servirà per buscar nous llibres i escriptores; amb la iniciativa del mes d'octubre pretenem fomentar la lectura d'autores i, a nivell personal, cadascú presentarà als altres les autores que ha llegit tant a l'octubre com la resta de l'any.

Z: A la taula rodona “Perspectiva de gènere en el còmic contemporani”, organitzada per la llibreria Gigamesh coincidint amb el Saló del Còmic d'abril, les participants van assenyalar que al món del còmic se solen classificar els textos en categories de gènere (“per a dones” i “per a homes”) per dividir el mercat i vendre més. D'altra banda, també es va parlar que en els últims anys s'ha usat el feminisme com a reclam, amb moltes heroïnes protagonistes. Creus que es dóna una situació semblant en el panorama novel·lístic, que s'aprofita el fet que el feminisme “està de moda” per capitalitzar-lo?

C: Ens guiem per modes, per bé i per malament, i el feminisme no sembla ser una excepció. La part bona és que així ens porten obres que fa temps que desitgem. La part dolenta: que potser això és efímer, i d'aquí un parell d'anys la situació decaigui i ens trobem amb poquíssimes autores a les llibreries. No obstant això, m'agradaria ser positiva. Tinc fe en què aquesta tendència anirà cada vegada a més i calarà a la ment de moltíssimes persones. I es publicaran més autores. I podrem triar entre una gran varietat d'escriptores.

Z: L'altre dia vaig llegir un article que apuntava que, d'una banda, les editorials solen utilitzar el ganxo d'“autora oblidada” per vendre i, alhora, des de la crítica també se sol utilitzar la mateixa etiqueta de manera retòrica, com per justificar el fet de parar esment a autores menys famoses. Què n'opines?

C: Tornem al tema de les modes. Que ara es porta rescatar autores? Perfecte, però no ens oblidem que hi ha editorials que porten anys fent-ho sense utilitzar les paraules “autora oblidada”. I no afluixaran en la seva obstinació de portar-nos aquestes grans obres que la història ha decidit oblidar. Cada editorial o crític pot utilitzar el ganxo que vulgui per atrapar al consumidor, però la nostra tasca com a lectores és lluitar perquè aquesta tendència es normalitzi i, per tant, es deixi de parlar de “rescat” i comencem a parlar de “publicació”.

Z: Quin paper haurien de tenir les institucions públiques per fomentar la lectura d'autores? Què es podria millorar?

C: Partint de la base que a institucions com les biblioteques els fa falta un bon impuls, diria que tot el sistema és millorable. Tant de bo es creessin més clubs de lectura centrats en autores, es compressin i destaquessin obres d'escriptores, etc. Quan vas a una biblioteca el primer que veus són destacats per X raó o llibres nous, i aquí passa el mateix que a les llibreries: predominen els homes.

Z: Si algú vol contactar amb Adopta una autora, #LeoAutorasOct o amb tu, com pot fer-ho?

C: És senzill: a la pàgina web de cada projecte hi ha un formulari de contacte: aquí teniu el d'Adopta una autora i el de #LeoAutorasOct. De totes maneres, a mi sempre em podeu enxampar per Twitter (@trad_carbaes) per preguntar o suggerir el que vulgueu.


Moltíssimes gràcies per l'entrevista! Anem a la biblioteca immediatament.

Imatge principal: #LeoAutorasOct.


T'agrada la nostra feina?

Jana Baró

Jana Baró

Doctoranda en literatura anglesa d'entreguerres. Fent recerca sobre història, moda, fandom i comunitats lectores.

Deixa un comentari

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui una millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment i l'acceptació de la nostra política de cookies TANCAR