Ja sigui enfrontant-se a l'Angelines a La Competència de RAC1 com introduint la perspectiva de gènere als programes de ràdio o televisió en què participa, la periodista Natza Farré reivindica, i posa en pràctica, el seu feminisme. Curs de feminisme per microones (Ara Llibres) n'és una extensió al paper.
Dividit en nivells, el llibre fa una pinzellada a diferents aspectes de la vida quotidiana on es manifesten les diferències entre homes i dones -la llengua, la política, la cultura, la feina, la salut- mitjançant exemples verídics extrets de tota mena de fonts -la majoria són d'aquest any- i reflexions pròpies, escrites amb el toc d'humor àcid que la caracteritza. El llibre està pensat per ser una introducció al feminisme per a aquelles persones que perceben aquestes desigualtats, actuant a mode d'informe sobre l'estat de la qüestió. Natza Farré escriu tal com parla als mitjans, i això fa que el missatge sigui transmès de forma clara i directa. Aquesta característica, sumada a la tirada mediàtica de l'autora, poden contribuir a l'objectiu del llibre. El feminisme encara té mala imatge a la societat catalana, i el llibre de Farré és un intent d'apropar-lo amb un estil força diferent a com s'ha comunicat fins ara.
L'edició no ha corregit alguns erros tipogràfics i de puntuació, fet que desllueix el treball final. La voluntat de síntesi, la passió de la reivindicació d'un col·lectiu invisibilitzat i les reflexions personals poden donar peu a afirmacions discutibles: "La visibilitat és essencial per establir millores. Ho ha estat en el cas de l'homosexualitat. Però el problema de les dones no és un armari. Són tots els mobles d'Ikea" (p.88). / [Sobre el llenguatge, el sexisme i l'homofòbia] "Hi ha més sensibilitat (o menys tolerància cap a l'homofòbia)" (p.128).
Així doncs, Curs de feminisme per microones és un bon llibre per a aquelles persones que vulguin prendre consciència sobre què és això de la igualtat entre homes i dones -que ja és molt, veient el panorama-, però no per a qui cerqui un coneixement més profund sobre la naturalesa de les desigualtats que la impedeixen.
Imatge principal: portada del llibre. Font: Ara Llibres.
T'agrada la nostra feina?