53H

Cinc fets per interpretar les municipals en clau de gènere

1. Un 16% d’alcaldesses a Catalunya

A Catalunya, el 16% dels municipis estan governats per dones. Es tracta d’una xifra inferior a la mitjana espanyola, situada al voltant del 16,8%. La dada és un dels resultats de l’estudi Dones i homes en els governs locals catalans, elaborat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i la Diputació de Barcelona. La investigació, que podeu trobar íntegrament aquí, conté altres dades rellevants:

 • El nombre d’alcaldesses en els municipis de Catalunya ha crescut en els últims anys. Del 2003 al 2011, la presència d’alcaldesses ha passat del 25% al 30% en els pobles de 50.001 a 100.000 habitants i del 12% al 22% als municipis d’entre 100.001 i 500.000. Cal destacar, però, que l’augment s’ha produït gràcies al creixement experimentat a Barcelona. Mentre s’esperen els resultats del 24M, ara per ara les dades indicarien que, al menys a la província més poblada de Catalunya, el fet que les dones acostumin a governar als municipis més petits s’estaria esquerdant.
 • Les alcaldesses i regidores ho són durant menys mandats. El 46,1% d’alcaldesses i regidores exerceixen el seu càrrec durant un o dos mandats. De fet, no hi ha cap alcaldessa que ho hagi estat durant els nou mandats, com sí que ha passat amb alguns alcaldes.
 • El 63% de les regidores treballen en àrees d’atenció a les persones. En canvi, hi ha un 30% de regidors que treballen en aquestes àrees. En ells, l’àrea més freqüent és la de territori i medi natural. Allà hi trobem un 37,1% de regidors i un 13,7% de regidores.

2. Dos de cada deu caps de llista a les eleccions municipals del 2015 són dones

Les dades d’un article d’Odei A.-Etxearte per a El Punt-Avui fan pensar que, el 25 de maig, el panorama no canviarà gaire: el 20,5% dels alcaldables són dones. No obstant això, com s'ha vist en l'anàlisi de l'ADPC, cada província té una dinàmica pròpia. Si ens fixem en les llistes presentades a cada una de les capitals de província es pot comprovar:

Girona és la capital de província on el nombre de dones caps de llista supera el d'homes. Es presenten dotze candidatures, set d’elles encapçalades per dones (58%). Es tracta de les candidates de la CUP, ERC, ICV-EUIA-EPM, PACMA, PP, PSC i UPyD.

La segueix Barcelona, amb un 41% de candidates, que encapçalen, respectivament, nou de les vint-i-dues candidatures que es presenten a la capital catalana. Es tracta de BCN en Comú, C’s, CUP, Escons en Blanc, La Coalición Nacional, PACMA, Partido Solidaridad y Autogestión Internacionalista, Partit Humanista i UPyD.

Lleida compta amb un 25% de caps de llist dones, tres de dotze. Es tracta de les candidates de C’s, PACMA i PP. Tarragona és la ciutat que compta amb menys dones alcaldables, tres de tretze. Les candidates de la CUP, ICV-EUIA-EPM i PACMA suposen el 23% del total de candidats.

Per partit, el PACMA és el que presenta més dones a les alcaldies de les capitals de província: quatre de quatre. La segueixen la CUP, amb tres candidates, i ICV-EUiA-EPM, que si comptem a Barcelona en Comú també en presenta tres. C’s, PP i UPyD en presenten dues, respectivament, i el PSC i ERC una, respectivament. CiU és l’únic partit sense dones que encapçalin llistes a cap capital de província.

Províncies

Caps de llista a les capitals de província catalanes.
Font: Elaboració pròpia a partir de les dades dels butlletins oficials de les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

3. Per què hi ha menys dones al capdavant de candidatures? 

De base, partim del fet que les dones tenen menys temps per dedicar a tasques que no estiguin relacionades amb la feina o la llar. N'és un exemple aquest gràfic de l'Observatori IQ, en el que es mostren les diferències entre els desplaçaments d'homes i dones. Dit això, hi ha altres diferències dins de les organitzacions polítiques:

 • Realització de contactes. L'article d'El Punt Avui apuntava que en l'àmbit polític es solen reproduir les mateixes dinàmiques que exclouen les dones en els llocs de decisió en les empreses o universitats. Podem veure'n alguns mecanismes en aquest article de Luis Abienza sobre relacions als consells d'administració. A grans trets, l'anàlisi explica que els homes solen establir xarxes més àmplies, però amb vincles més estrets, mentre que les dones tendeixen a teixir xarxes més petites però amb vincles més forts.
 • Actituds i rols sexistes dins l’organització. Es tracta de comportaments que es van identificar i tractar en els moviments socials -mitjans com La Directa van dedicar-li un especial- però, que, pel que sembla en aquesta publicació de Lucia Martínez Odriozola, també succeeixen als partits polítics. Els homes, quan es debat, tendeixen a interrompre més a les seves companyes i acostumen a parlar durant més estona. També a fer tasques més visibles de cara al públic, cosa que els atorga més notorietat. Les dones, en canvi, solen estar "darrere", fent les feines menys visibles.
 • Concepció de la carrera professional. Segons l’ADPC, les dones solen concebre el seu pas pel consistori com una etapa més en la carrera professional, mentre que ells, en més mesura, acaben convertint-lo en una professió.

4. Són les dones la clau de la governabilitat?

Això és el que defensa Oriol Bartomeus a El Periódico de Catalunya. A les quatre capitals de província més Badalona, Santa Coloma de Gramenet i L’Hospitalet de Llobregat, les dones són el 62,9% dels indecisos. Les causes no s’expliquen al text, però l’autor mateix a Twitter ha expressat que pot ser degut a què són més reflexives o bé a què, simplement, no tenen problemes per dir que no saben a qui votaran en el moment de fer l'enquesta. En tot cas, tenint en compte que els comicis actuals -i els propers- es preveuen ajustats i força fragmentats, captar el vot dels indecisos pot ser molt important per guanyar.

5. La nova política els sedueix primer a ells...sembla

Una anàlisi sobre els comicis barcelonins de Berta Barbet i Edgar Rovira per a Crític explica que Barcelona en Comú, malgrat que presenta una candidata –i proposa, tot sigui dit, un bon programa pel que fa a les polítiques de gènere–, té menys votants dones que homes. A Espanya s’ha observat una tendència similar amb Podem. Segons Kiko Llaneras i María Ramos a El Español, tant Podem com Ciutadans capten el vot masculí en major mesura que el femení –a Barcelona la formació liderada per Rivera té un vot lleugerament feminitzat, però. El PSOE, en canvi, és el partit amb més simpatitzants dones, mentre que el PP és força paritari pel que fa al nombre de votants.

El cas de Podem i les dones ha estat tractat en diverses ocasions. Lluís Orriols explica a El Diario.es que una de les diferències entre la preferència del vot entre homes i dones en el cas de Podem és, precisament, la fuga de vots masculins del PSOE a la formació d’Iglesias. Mentre els homes sembla que haurien fet el pas definitiu cap a Podem, les dones no haurien tingut tan clar. El politòleg afegeix que les dones han tendit a donar més suport a les dues formacions majoritàries al llarg de la història. Tot i així, matisa que no es tracta que les dones siguin més conservadores –cosa que sí que havia succeït en el passat–, sinó que el nou partit té més suports entre la població activa, que és un col·lectiu "majoritàriament masculí”.

Sobre la composició interna del partit, Elsa García de Blas en va parlar a El País, tot destacant que la formació era la que menys candidates autonòmiques presentava.


T'agrada la nostra feina?

Marta

Marta

Fundadora i editora de 'Zena'. Periodista especialitzada en gènere. Estudiant del Màster en Estudis de Gènere de la School of Oriental and African Studies de Londres. Beca Nativitat Yarza d'Estudis Feministes.

3 comments

 1. Martín Kaltenbrünner 4 juny, 2015 at 10:26 Respon

  El mayor enemigo de las mujeres son las propias mujeres. Sois esclavas de la estética. Un ejemplo: en el programa “La Porteria”, de BTV, cada día asiste una señora para cumplir con el tema de cuotas. Durante el desarrollo de la emisión, es constante observar como Laura Aparicio, Helena Condis o la invitada de turno está constantemente mirando la pantalla que tienen en el plató para arreglarse el cabello o bajarse la faldita.
  Antes de criticar lo de fuera, miren los problemas internos. Si mostráis esa debilidad, es fácil aprovecharse.

  • Marta
   Marta 4 juny, 2015 at 15:20 Respon

   Buenas tardes Martín. Primero de todo, gracias por comentar y leernos. Te contesto con otro ejemplo. Como tertuliana en otro programa televisión, debo decir que, antes de cada aparición, me documento durante horas sobre los temas de actualidad para poder dar una opinión fundamentada que sirva para que los espectadores que me están viendo puedan formar sus propias interpretaciones sobre actualidad. Por lo que he visto, no soy la única mujer -ni hombre- que lo hace. Eso no quita que sea una persona a la que le guste tener una buena apariencia física y que escoja cautelosamente la ropa que va a llevar, pero creo que eso no invalida mis opiniones. Forma parte de una decisión personal tan respetable como cualquier otra. Los hombres tertulianos en TV también dan importancia a su modo de vestir, sólo hay que ver la variedad de estilos que hay en La Rambla de BTV, que va antes de La Portería. Hay tertulianos que visten de forma llamativa, arriesgada o elegante y nadie cuestiona la validez de su argumentación por ello. Es más probable dar una mala opinión en un debate porque no te has documentado o porque la conversación es tan crispada que no articulas bien tus argumentos, que porque seas presumid@. Sobre las cuotas, bueno, siempre me ha resultado curioso que se critiquen cuando a todo el mundo le parece normal que en una tertulia haya tertulianos que representen partidos políticos o tendencias ideológicas. Ante una mesa formada únicamente por tertulian@s independentistas, ¿nos valdría la justificación que no hay ningún unionista que sea tan buen@ como ellos? Y al revés, si todo fueran unionistas y no hubiera ningún independentista, ¿nos creeríamos que es por sus capacidades profesionales?

Deixa un comentari

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui una millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment i l'acceptació de la nostra política de cookies TANCAR