'Cansadas', un crit a la (re)acció feminista

Cansadas: Una reacción feminista frente a la nueva misoginia
Nuria Varela, 2017. Ediciones B.


Nuria Varela és periodista, escriptora i experta en polítiques d'igualtat i violència de gènere. Cansadas: Una reacción feminista frente a la nueva misoginia és la seva quarta obra sobre feminisme i violència de gènere, després de Íbamos a ser reinas (2002), Feminismo para principiantes (2005) i La voz ignorada: Ana Orantes y el fin de la impunidad (2012).  A més, al 2008, Nuria Varela es va convertir en la primera directora de gabinet del Ministeri d'Igualtat espanyol.

Varela explica a Cansadas com davant l'establiment del Ministeri d'Igualtat, a les feministes, sempre relegades als marges de la política, els va costar creure que el Govern les situés al centre, simbòlicament i física (al carrer Alcalá de Madrid mateix). La seva incredulitat estava més que justificada: el Ministeri duraria poc més de dos anys i, en paraules de Varela, “el descrèdit abocat sobre el Ministeri d'Igualtat ens ha fet retrocedir almenys un parell de dècades en tot el treball realitzat a favor dels drets de de les dones” [83].

On ens ha deixat aquest retrocés? Nuria Varela ens parla de la situació del feminisme a Espanya, d'una revolució estancada i del cansament d'estar sempre començant. Acusa de forma clara i directa les farses venudes com a igualtat i la invisibilització de la guerra de gènere. Per a Varela, que va recórrer el món com a reportera de guerra, la violència de gènere és El Problema (en majúscules), i per tant, acabar amb ella és la solució.

Simulacre d’igualtat

La guerra de gènere es manifesta de diferents formes, sent la “nova misogínia” la que les dones en un context de cert privilegi patim més. El sexisme modern, que es nodreix del negacionisme postfeminista cada dia més comú, es basa en el simulacre de la igualtat: “el patriarcat dissimula el poder que té (...) i simula que la igualtat entre dones i homes és un objectiu ja conquistat a les societats democràtiques -el famós vel de la igualtat” [122].

“La igualtat d'oportunitats explica que hem de sortir del mateix punt, no 50 metres més enrere, perquè així no es pot arribar a la meta a temps”

Varela fa un gran treball concretant l'abstracte en casos actuals i propers, assenyalant per exemple com aquest vel permet que s'intenti amagar amb total normalitat la desigualtat, ja sigui anomenant “violència domèstica” a la violència de gènere, o ignorant per complet la misogínia al món del futbol (recentment, en el cas de la Shakira o el del Rubén Castro) mentre s'organitzen campanyes mundials contra el racisme. Però la guerra també es disputa en el camp del simbòlic, de la representació social i cultural. Per què l'Acadèmia no va reconèixer el mèrit de María Moliner, la dona que va elaborar ella sola un diccionari? Pel mateix motiu que s’invisibilitza sistèmicament el paper de la dona en la història, la ciència, la literatura i pràcticament totes les disciplines socioculturals, mentre es lluita per mantenir “un cànon misogin que alimenti un imaginari col·lectiu que realment és un imaginari patriarcal” [146]. Cansadas demostra que la igualtat que ens intenten colar no es basa en els drets de les dones sinó en el seu utilitarisme.

Acció i reacció

Varela insisteix a advertir que estem davant d’una segona reacció contra el feminisme, recuperant el terme amb el qual Susan Faludi va definir la regressió antifeminista que es va donar ala Estats Units durant els anys vuitanta. a Reacció: La guerra no declarada contra la dona moderna (1991), Faludi analitza com la cultura popular es va tornar contra el feminisme de la segona onada, creant imatges de la dona que, suposadament alliberada, triava sacrificar-se per la idea de família heteropatriarcal i la feminitat tradicional. Les pàgines de Cansadas estan plenes d'exemples de com tornem a sofrir una reacció contra el feminisme: des de la suspensió de l'Institut de la Dona fins als comentaris atacant els articles signats per dones a diaris online, passant pel mansplaining.

“Sospito que podem acabar amb la misogínia si tractem amb irreverència al patriarcat, si ens burlem de les seves mentides i actuem amb desdeny davant de les seves exigències.” 

Cansadas imposa motius perquè siguem les dones les que, fartes d'aguantar i d'esperar el nostre moment, actuem. S'ha demostrat que el simulacre de la igualtat solament és una eina més de la ceguesa de gènere imposada pel sistema, i que potencials solucions com el mite de la conciliació han resultat en batalles perdudes.

Què ens queda? Segons Nuria Varela, el cansament és capital polític, i ha de servir-nos per lluitar per l'alliberament cognitiu que defensa Ana de Miguel, el qüestionament de tots els principis que, com a societat, tenim interioritzats. L'alliberament arribarà de la mà de la justícia simbòlica, de l'apropiació de l'espai públic i, sobretot, d'una economia feminista que deixi de relegar la dona a un segon pla.

“Vivim en un món patriarcal que intentem deslegitimar des dels marges.” 

Paradoxes del feminisme popular

Cansadas cerca ser un crit a l'acció feminista, una enumeració de motius per indignar-se i deixar d'acceptar com a vàlides solucions individuals a problemes sistèmics. És una incitació a la lluita contra l'anihilació simbòlica de la dona i la normalització de la violència de gènere.

Les dades que recull Varela són impactants, però per desgràcia a les feministes ja no ens sorprenen. Encara així, funciona com a relat de la ràbia, la frustració i el cansament que suposa viure com a dona en un món patriarcal. M'agradaria pensar que obres com Cansadas faran que tots aquells i aquelles que segueixen cecs davant el gènere es llevin la bena, però alguna cosa em diu que caldrà més que un llibre, o centenars d'ells. És difícil que el primer contacte amb les famoses ulleres violetes, a dia d'avui, vingui de la mà d'un llibre amb “feminista” a la portada.

Varela critica que molt poques joves es declaren feministes, però la veritat és que el feminisme està de moda (literalment). Teòriques com Sherryl Vint (2007), Sarah Banet-Weiser (2015) o Andi Zeisler (2016) coincideixen amb l'autora de Cansadas en assenyalar el sorgiment d'una nova misogínia, i la interpreten com una reacció davant aquesta popularització del feminisme i les noves visibilitats que comporta. I és que cada vegada és més comú sentir a dones declarar-se feministes obertament.

Beyoncé als MTV Video Music Awards de 2014 (ThePolitic.org).

Beyoncé als MTV Video Music Awards de 2014 (ThePolitic.org).

Noves visibilitats del feminisme

Les connotacions de Beyoncé projectant la paraula FEMINIST en dimensions gegantesques durant les seves actuacions no són lliures de qüestionament, però crec que no hauríem de menysprear el paper que juguen accions com aquesta per a la popularització del terme, sobretot entre les nenes i joves. Cal dir que la majoria de les representacions d'aquest feminisme popular són mostres de la mercantilització del moviment i poc tenen a veure amb l'acció feminista, però encara així moltes adolescents s'interessen per l'aspecte polític i identitari del feminisme i s'involucren en la lluita activa contra les noves i velles misogínies. De fet, són les activistes joves les que més lluiten per una major diversitat dins del moviment i la inclusió de dones de qualsevol raça, religió, sexualitat o amb cossos no normatius. Per moltes dones són aquestes petites i imperfectes representacions a la cultura popular, com sentir les paraules de Chimamanda Ngozi Adichie a Flawless*** , un primer pas cap al feminisme.

Desfilada del dissenyador de moda Prabal Gurung a la New York Fashion Week 2017 (Harpersbazaar.es).

Desfilada del dissenyador de moda Prabal Gurung a la New York Fashion Week 2017 (Harpersbazaar.es).

És un fet que el (post)feminisme popular tendeix a vendre tan sols la faceta amable del feminisme, la normativa, la que no ofendrà a ningú. És el feminisme celebrity, el que es cola fàcilment a les pàgines dels diaris i fins i tot a les revistes de moda. El feminisme que proclamen els mitjans, com assenyala Rosalind Gill, “se celebra com un concepte alegre, un valor positiu -però de manera que no desafiï de cap manera les relacions socials establertes” (2016a). La mateixa autora recorda que el que se celebra avui dia com a feminisme està profundament afectat per elements postfeministes, com l'exaltació de tot allò normativament femení, l'adoració a les celebrities que es declaren feministes sense qüestionar si les seves actituds ho són, o l'apropiació de la iconografia del feminisme per a finalitats que res tenen a veure amb la igualtat en les relacions de poder.

“La nova visibilitat cultural del feminisme inclou moltes versions del feminisme -algunes de les quals són antitètiques entre si” (2016b). Es tracta d'una de les moltes contradiccions culturals a les quals ens enfrontem: els feminismes conviuen tant amb la nova misogínia com amb el postfeminisme. I sí, el postfeminisme influeix sobretot a les dones joves, que viuen immerses en la cultura popular i el món online. Encara així, i com ningú neix sent sàvia, prefereixo no desacreditar completament la veu de les més joves, i pensar que la visibilitat cultural que comporten determinades accions postfeministes pot arribar a ser positiva per al feminisme mateix.

Imatge principal: Ediciones B.


Banet-Weiser, Sarah. 2015. “Popular Misogyny: A Zeitgeist.” Culture Digitally, 1–5. http://culturedigitally.org/2015/01/popular-misogyny-a-zeitgeist/.

Faludi, Susan. 1993. Reacció: La Guerra No Declarada Contra La Dona Moderna. Anagrama.

Gill, Rosalind. 2016a. “Post-Postfeminism?: New Feminist Visibilities in Postfeminist Times.” Feminist Mitjana Studies 16 (4): 610–30.

Gill, Rosalind. 2016b. “Postfeminism and the New Cultural Life of Feminism.” Diffractions, no. 6: 1–8.

Vint, Sherryl. 2007. “The New Backlash.” Journal of Popular Film and Television.

Zeisler, Andi. 2016. We Were Feminists Onze: From Riot Grrrl to CoverGirl¨, the Buying and Selling of a Political Movement. PublicAffairs.


T'agrada la nostra feina?

Irina Cruz

Irina Cruz

Comunicadora audiovisual, doctoranda en cinema contemporani amb visió de gènere.

Deixa un comentari

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui una millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment i l'acceptació de la nostra política de cookies TANCAR