Saló del Còmic 2017| Entrevistes al Col·lectiu Autores de Còmic

Zena s'ha desplaçat de nou al Saló del Còmic de Barcelona, buscant recollir l'experiència d'autores de còmic en el certamen en particular i al món del còmic espanyol en general. A continuació recollim una sèrie d'entrevistes a algunes de les autores del Col·lectiu Autores de Còmic.

Xulia Vicente, Anabel Colazo, Maria Ponce

Xulia Vicente, Anabel Colazo, Maria Ponce

Xulia Vicente

En quins projectes has participat?

Aquest any estic treballant una mica en segones parts del que vaig començar l'any passat. El meu primer còmic va ser Anna Dedalus, que vaig fer a mitges amb la Núria Tamarit, un experiment entre narrativa i còmic orientat a públic juvenil. Això va sortir ja fa... dos anys d'aquí a poc, és una mica vell... Després vaig fer també amb la Núria Duerme Pueblo i el meu últim treball és Ari, Caçador de Dracs, ja estic treballant en la segona part. També estic amb la segona part d'Anna Dedalus, és per a públic juvenil, però és un públic complicat, exigent i per al qual cal produir.

Per què cal?

Perquè hi ha d'haver còmic juvenil i infantil! Ara s'està produint amb aquesta etiqueta de novel·la gràfica còmic molt interessant per a adults, i se li ha tret aquesta etiqueta de "el còmic és només per a nens", però has perdut la pedrera de lectors, que és fonamental perquè segueixi havent-hi un públic de totes les edats. Si els nens no llegeixen, la població acaba per no llegir.

Quines són les teves inspiracions?

És una pregunta complicada, al final tots acabem mirant de Tumblr tot el que surt i t'acabes oblidant dels noms dels il·lustradors i autors que estàs veient. Per això, com a punt de partida, la tasca del Col·lectiu és visibilitzar les autores. Jo això ho tinc molt clar, és molt necessari que quan ets jove vegis un model de dona autora de còmic per poder fer la connexió i voler dedicar-t'hi, veure que és possible ser una autora de còmic. Qui representa això per a mi és Emma Ríos, que va venir de la Corunya al meu poble a fer una xerrada quan jo era a tercer d'ESO. Va ser el que em va impulsar realment, ella és una referent important per a mi, em va portar a fer el pas.

Jo he viscut moltíssim manga i abans, de petita, Zipi i Zape, Astèrix... Ara mateix hi ha moltíssims autors espanyols que m'agraden; Emma Ríos, David Rubín, José Domingo... També de fora: ara estic descobrint per fi a Mike Mignola, l'autor de Hellboy, m'està agradant molt. Ara mateix estic llegint també a Moto Hagio, autora de Qui és l'onzè passatger?, que per fi s'ha publicat en espanyol.

Quins mitjans us agrada utilitzar per promocionar-vos com autores?

Les xarxes socials són un mal necessari. Ho tenim assumit, cal ser-hi. Després les fires de fanzines crec que són l'espai en què ens trobem més còmodes, perquè al cap i a la fi estàs envoltada de gent a la qual ja li interessa el fanzine, ens anem coneixent i sempre està bé. La cita del Saló del Còmic és ineludible, encara que ara són quatre dies, és un esdeveniment molt gran i molt cansat, però cal anar-hi. Jo crec que en el que estem més còmodes són fires de fanzines tipus Graf i similars. També és important destacar els esdeveniments de còmic locals, que moltes vegades ens conviden per les novetats que traiem i està molt bé anar a un poble, perquè la gent està sempre molt emocionada, ha llegit els teus llibres però no ha tingut l'oportunitat d'anar a una fira a conèixer-te.

Anabel Colazo

Quins són els projectes als que estás involucrada?

Ara mateix estem presentant aquest número de Nimio que hem editat amb La Cúpula, i estic preparant una cosa que encara no està acabada acabada, no puc dir més, pero existeix (riu). És un còmic llarg, de més de cent pàgines.

Ens pots fer un avançament?

Va d’extraterrestres i d’OVNIS.

Surt l’Agent Mulder?

Sí! Surt en una mena de cameo estrany, el còmic està molt inspirat en Expedient X.

Una de les teves inspiracions és clara llavors. Quines altres tens?

Si, i tant. Aviam, jo llegeixo més manga que còmic occidental. Còmic americà, de fet, si no és alternatiu no en llegeixo. Però tenir un còmic de Michael DeForge al costat, per veure com puc fer el que ell fa, és habitual… Després el que faig jo no té res a veure amb el que fa ell, però a vegades m'influencia en el que faig. Què més… darrerament estic fixant-me en Amanda Baeza, que va publicar Nubes de  Talco amb en Fulgencio Pimentel aquest darrer any. Són potser les dues persones en qui més em fixo.

Com et promociones i dones visibilitat a la teva obra i a tu mateixa com a autora?

Fer fanzines està molt bé, sobretot si el fas amb més persones, que així també veuen el que tu fas. Però fora d’això, Tumblr i BeHance són el que més funciona. Sobretot BeHance, és d'on més treball m’arriba. És una cosa estranya, perquè no li faig massa cas. Instagram també, però ja et dic, BeHance em funciona bé.

Núria Tamarit

Em pots explicar els teus projectes artístics?

Faig còmics (riu). El primer que vaig treure va ser el d'Anna Dedalus, una barreja entre literatura i còmic, després vaig fer Duerme Pueblo amb Xulia Vicente, per al que vam fer el guió entre les dues i cadascuna va dibuixar més o menys la meitat de les pàgines, corresponent amb la trama. Després vaig treure Avery 's Blues, amb l'editorial Dibbuks, que també es va publicar a França, amb Angux de guionista. També participo a la revista Voltio, que la treu La Cúpula, i és una aposta per autors joves i en potència. Es tracta de tenir un espai per publicar el que vulguis i ha tret el seu segon número.Nuria Tamarit

Tens pensat ja algun projecte futur?

Estic fent el meu propi còmic! Tots els meus còmics són propis, és clar, però aquest té el meu guió. Jo guionitzo però a petita escala, fins ara només he fet fanzines o històries d'entre 24 i 48 pàgines... Duerme Pueblo és més llarg, però ho vam fer entre dues i és un producte del cap de dues persones. Estic fent el meu còmic, amb el meu propi guió, i després tinc un altre projecte per a França, amb un altre guionista francès i encàrrecs d'il·lustració per guanyar-me la vida.

Quines són les teves inspiracions?

Com tota la generació d'ara consumeixo molt Instagram, Tumblr, Facebook... no tinc uns grans referents com hi havia abans, que només els consultaves comprant els àlbums i seguint-los fins a la mort perquè no tenies cap altra opció... Bec de moltes coses de gent a la que ni tan sols conec i mesos després m'adono que porto anys seguint aquesta persona ... És aquest tipus de consum i barreja de coses. Si hagués de triar, m'encanta Jorge González. Sóc súper fan seva, encara que en realitat crec que no es nota res en els meus dibuixos, però sempre voldria ser ell. Javier Olivares també m'agrada molt.

Maria Ponce

En quins projectes estàs treballant?

Ara mateix acabem d'acabar Nimio, la veritat és que no estic fent gaire cosa (riu).

Parla'm de Nimio.

La idea de Nimio era molt senzilla, volíem fer una revista per a nens, però posant cadascú el nostre propi toc. Ens posàvem també una temàtica, una idea central per unificar tots els còmics. Cadascú amb els seus personatges, de manera mensual, seriada...

L'any passat recordo que havíeu tret un número de Nimio, aquest projecte ha durat, oi?

En total porta dos anys, amb alguna aturada, per exemple per als especials, que han requerit més temps. La veritat és que de l'any passat a ara no n'hem fet tants com el primer any, que és quan més en vam fer.Nimio

Abans t'he preguntat si eres il·lustradora, i m'has fet la distinció que "faig còmics". Per què?

Suposo que el que més m'agrada fer és fer còmics, més que il·lustrar. M'identifico més amb això, fer una història. No faig il·lustració, no sóc tan bona com a il·lustradora (riu).

A mi no m'enganyes, que he vist les postals!

Però només en tinc dos! (riu).

Quines són les teves inspiracions?

Doncs la veritat és que no sabria dir-te alguna en concret, potser algun espanyol, o tots els amics de Nimio, que ens hem inspirat entre nosaltres. També autors japonesos, perquè vaig començar en això amb el manga... No sóc d'influències concretes, he llegit moltíssim.

Com difoneu Nimio? Quins mitjans us agrada utilitzar?

Encara que tenim presència a xarxes socials, realment és molt poca; el que més fem és anar a festivals. Anem per la zona de València, Barcelona, Madrid i Galícia sobretot, i la poca gent que ens llegeix és perquè han estat en aquests festivals.

Marina Vidal

Marina Vidal

Marina Vidal

Quins projectes tens ara mateix?

Actualment estic fent una col·lecció de portades per a Ediciones B, dins el segell Sin Límite, que bàsicament són diversos llibres de catàleg antic reeditats en format de luxe, però per a joves. És una línia amb l'estil dels llibres clàssics anglesos, de pell, amb un marc i un dibuix senzill en tapa dura. El primer que he il·lustrat ha estat El joc d'Ender. De forma personal tinc projectes de còmic i algun que un altre fanzine.

Algun avançament de còmics que estiguis preparant?

En tinc dos, un de fantasia ambientat en contes russos, que en principi partia d'una idea molt boja que no va fructificar. Volia fer un "tria la teva història" però en còmic, que no s'ha fet mai... però perquè és impossible (riu)! Caldria mirar-ho molt bé, i tot i així, com és rus, volia fer-ho com si fossin nines russes, contes dins de contes... Potser relaxo una mica la trama, perquè és molt enrevessat. Després tinc un altre projecte més seriós, sobre la malaltia mental, amb un toc de realisme màgic barrejant realitat i fantasia. Un altre projecte el tinc abandonat... Bé, tinc un munt d'idees i projectes i al final vaig trampejant entre tots. Vaig fer un projecte sobre Mary Shelley al final d'un curs d'il·lustració, més de tall novel·la gràfica o còmic europeu, que també està en cartera.

Quines són les teves influències?

Hi ha un autor que jo crec que és el que em va fer voler dedicar-me als còmics: Alejandro Barbucci, l'autor de SkyDoll. Quan vaig començar m'agradava molt i encara crec que arrossego influències d'aquest còmic, aquest toc entre manga i Disney estrany... Això em va agafar fort, però ara crec que estic tirant més pel vessant il·lustració i aquí hi ha dues autores que m'agraden molt encara que no s'assemblen gaire al que faig: una és Amélie Flechais, que té publicat en espanyol L'Home Muntanya, i l'altra Isabella Mazzanti, que també és il·lustradora i que sobretot ha publicat a França. Mazzanti té un llibre il·lustrat sobre Carmilla que és una llàstima que no l'editin aquí, perquè em sembla brutal. Després hi Kate Beaton, autora de Hark a Vagrant, ella és historiadora i fa còmic d'humor sobre episodis històrics i literaris. A més la vaig conèixer i l'adoro, és súper maca i és un amor de persona. També m'encanten autors com James Jean, autor de les portades de Fables. M'encanta com explica com fa les coses i el seu procés en el seu llibre, l'ús de diversos mitjans tradicionals i digitals...

MarinaVidal

Com aconsellaries promocionar-se a algú que estigui començant en el món del còmic?

Jo sóc molt dolenta per promocionar, sóc de les que no pugen res, parlen poc... (riu). Tu entres al meu Twitter i sembla que sigui lectora d'editorials, perquè en segueixo un munt, i un munt d'elles em segueixen a mi, però no parlo d'il·lustracions, parlo de llibres. Però a Facebook pujo alguna cosa. Faig molta cosa i en pujo la meitat... Normalment pujo alguna portada que faig, però tampoc acostumo a promocionar-me molt. Recomanaria Facebook, Twitter, Instagram... Per ensenyar el que fas, Instagram és una galeria molt solvent. A més de fer bolos en fires, anar presentant, ensenyant el que fas... Però sobretot l'important és tenir molta productivitat i que aquesta productivitat es vegi, tenir un bloc actiu. Que si es fica un editor a qui li agraden les teves coses vegi que ets una persona productiva.

Entrevistes i fotografies: Nora Soler.

Transcripció i edició: Marc Bellmunt.


T'agrada la nostra feina?

Deixa un comentari

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui una millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment i l'acceptació de la nostra política de cookies TANCAR