"Què demano per Reis?"| Deu videojocs que ens encanten

Tal com ja vam fer per a còmics i literatura, a Zena us volem oferir un breu llistat de videojocs que us puguin servir de guia per a demanar per reis, sigui per a vosaltres o bé per a éssers estimats i amics que tinguin una mica, o no tanta, afinitat pels videojocs.

Aquesta llista està elaborada, en primer lloc, per mirar de ser accessible a la major varietat de públics possible. Tot sovint els videojocs poden resultar poc intuïtius per a un públic que no hi estigui avesat, però tots els videojocs de la llista resulten immediatament jugables independentment de l’experiència del jugador. Tanmateix, la majoria de videojocs que us proposem estan centrats a oferir històries riques des d’una perspectiva diversa sense que això sigui impediment per a una jugabilitat també rica i interessant.

1. 'Firewatch' (PS4, XBONE, PC, MAC)

Firewatch, amb una història de descobriment personal a una torre de vigília d’incendis al mig del bosc, ha estat un dels títols més fascinants de l’any. Com ja us en vam parlar aquí, el videojoc retrata l’estiu d’en Henry, un home de mitjana edat que escapa d’una crisi personal a vigilar un parc nacional al mig dels Estats Units. El joc es funda bàsicament en la interacció d’en Henry per ràdio amb la Delilah, una altra vigia, i la descoberta mútua dels seus passats i conflictes.

Així, el videojoc posa a les nostres mans les decisions d’en Henry i com aquest enfronta la pèrdua de la seva dona, afectada per una greu malaltia. Els passejos pel parc de Shoshone serveixen de rerefons a un diàleg entre personatges distants, a vegades irresponsables i a vegades simplement superats per les seves circumstàncies. Firewatch ens proposa un estiu amb dues persones amb un passat i ens convida a posar-nos a la seva pell per a construir una història de pèrdua i, potser, de redempció.

2. 'Inside' (PS4, XBONE, PC)

Playdead va triomfar ja fa uns anys amb Limbo, un videojoc amb una estètica minimalista en blanc i negre que proposava un viatge quasi burtonià per la vida més enllà de la mort. Enguany els danesos han llençat Inside, que amb una estètica més acolorida però igualment evocadora i expressiva ens proposa el viatge d’un infant per una distòpia orwelliana on les persones són literalment peces d’una maquinària sinistra, insinuada però no vista.

El joc, que a un nivell bàsic és un plataformes en dos dimensions amb puzzles de lògica als seus nivells, ofereix tant entreteniment com una història més profunda. Inside és una faula sense una sola paraula que estimula la nostra curiositat i el nostre temor, fent-nos avançar implacablement cap a un final que no ens resultarà tant plaent trobar com perseguir.

3. 'Stardew Valley' (PC, MAC)

Mig simulador d’agricultura, mig joc de rol, Stardew Valley és un d’aquells jocs que més que una història per experimentar ens proposa un lloc per visitar, un petit món encantador, bonic i amb sentit de l’humor. Creat per una sola persona –cosa que resulta absolutament increïble- el joc proposa al jugador llibertat total per a establir una granja, relacionar-se amb els habitants d’un poble i passar les estacions a una vall carregada de la màgia i el misteri del millor realisme màgic.

Si l’original al que es basa Stardew Valley, el venerable Harvest Moon, proposava experimentar la vida d’un adult des del punt de vista d’un nen, aquest successor ens proposa un espai virtual que és poc menys que un petit racó privat al que escapar de l’estrès quotidià vers una visió dolça, tranquil·la i idealitzada d’una vida rural que a molts ens agradaria portar.

4. 'Oxenfree' (PS4, XBONE, PC, MAC)

Oxenfree és una història sobre relacions humanes i com ens tractem els uns als altres, tot plegat contraposat a elements de terror sobrenatural, en un conte que abans de res, resulta profundament humà. Controlant una noia adolescent, emprenem un viatge a una illa abandonada on el que havia de ser una nit de festa acabarà sent quelcom molt diferent, quan mitjançant una vella ràdio descobrim els secrets d’una cova vora la platja.

Tot plegat és, per suposat, accessori a un repartiment de personatges i la relació de la protagonista amb ells, conversant en un dels sistemes de diàleg millor implementats que s’han vist darrerament. La història de l'illa i el viatge personal de la protagonista es confonen en un relat que ens ofereix múltiples desenllaços i raons per a revisitar-lo, tot plegat en la durada d’una tarda de diumenge.

5. 'Superhot' (XBONE, PC, MAC)

Superhot és probablement el joc més estrany d’aquesta llista. Estem davant d’un videojoc de trets en primera persona amb un gir inesperat: el temps està congelat i només avança amb les nostres accions com a jugadors. El seu disseny és minimalista, amb escenaris d’un blanc descarnat i enemics que semblen estàtues de vidre acolorides d’un vermell furiós.

Amb una narrativa cyberpunk i un estil de joc més proper al puzzle que a l’acció, Superhot proposa una experiència vibrant, tot plegat amb una idea simple que aporta un gir insòlit a la fórmula, tan estancada, dels videojocs d’acció en primera persona. Tot plegat acaba sent una experiència curta però absolutament memorable, diferent a qualsevol altra cosa que mai hagueu jugat.

6. 'Owlboy' (PC)

Una petita meravella de joc, Owlboy ha estat durant deu anys desfilant perillosament prop de l’esvoranc de la cancel·lació, però s’acaba de llançar per a PC. El joc ens proposa una aventura de plataformes i exploració amb unes mecàniques de control exquisides i uns gràfics que milloren qualsevol altre joc d’estètica pixel·lada de l’any, a més d’una banda sonora reminiscent del millor John Williams.

Però el més destacable d'Owlboy és que no és un altre exercici de nostàlgia per als jugadors que es van iniciar al món dels videojocs amb una NES. La narrativa subverteix els tòpics dels videojocs i ens mostra d’una manera propera en el seu dramatisme l’impacte de l’amenaça de la fi del món sobre els protagonistes, en moments emotius que resulten genuïns i que es quedaran amb vosaltres, tot i presentant un repartiment de personatges carismàtics i immediatament adorables.

7. 'Life is Strange' (PS4, XBONE, PS3, XBOX360, PC, MAC)

Life is Strange és el segon joc d’aquesta llista del que ja hem parlat anteriorment a Zena. L’aventura protagonitzada per la Max Caulfield aporta temes amb un pes emocional rarament vist en un videojoc comercial i construeix una narrativa en torn a la amistat que envejarien les millors pel·lícules de John Hughes.

El joc, una aventura a l’estil narratiu de títols com els de Telltale, proposa un misteri vagament sobrenatural en un poblet americà, a l’estil Twin Peaks, on la protagonista és testimoni de la destrucció del poble al futur. Mitjançant mecàniques de manipulació del temps, Life is Strange subverteix el que podria semblar una fantasia adolescent, convertint-se en una història sobre la impossibilitat de trobar una solució perfecta als nostres problemes.

Per si tot això fos poc, Life is Strange aborda temes com l’assetjament escolar, la salut mental, les addiccions o la pobresa amb una humanitat punyent, compta amb una banda sonora memorable i posa al centre de l’acció a una noia adol·lescent queer. Un dels jocs absolutament imprescindibles si no d’aquest any, d’aquesta generació de consoles.

8. 'Lara Croft GO' (Android, iOS, PS4, PC, MAC)

L’únic títol disponible per a telèfon mòbil de la llista, Lara Croft GO, és l’exemple perfecte de com adaptar una franquícia popular a un mitjà tan diferent com un telèfon. La traducció dels Tomb Raider clàssics a puzzles per torns es converteix ben de pressa en una sèrie d’enigmes amb la dificultat justa per a adaptar-se a les sessions curtes de joc pròpies del telèfon mòbil, tot plegat amb una interfície i una realització perfectes. Es podria dir que pel preu de menys d’un euro que ostenta actualment és la ganga més gran de tota la llista.

9. 'Overwatch' (PS4, XBONE, PC)

La primera franquícia que Blizzard llança en vint anys, Overwatch, és un joc d’acció en primera persona multijugador que és suficientment profund com per a merèixer desenes d’hores de joc i a la vegada suficientment immediat com per a no intimidar a qui, com jo mateix, no sigui un gran adepte al gènere.

Overwatch agafa l’estètica marró i militarista dels jocs d’acció com Call of Duty i la llença per la finestra, optant per colors vius, música alegre i sobretot un planter de personatges carismàtics i diversos tant pel que fa a gènere com a raça i fins i tot –descobríem fa ben poc- orientació sexual. A més a més, cadascun dels personatges presenta unes mecàniques de joc diferent, des de soldats amb rifles fins a unitats mèdiques voladores passant per autèntiques muralles vivents armades amb martells gegants. En més d’un sentit, a Overwatch hi ha joc per a tothom.

10. 'Humble Monthly' (PC)

humblemonthly

La darrera proposta de la llista no és ben bé un joc, sinó una iniciativa. Humble Bundle ja porta un temps oferint paquets de jocs a canvi de donacions per a organitzacions humanitàries, i actualment més enllà dels paquets puntuals, ofereixen aquest servei, Humble Monthly. A canvi d’una donació de 12$ mensuals es rep un reguitzell de jocs cada mes, a més a més d’ajudar a organitzacions com Save the Children o Amnistia Internacional. Per si fos poc, la selecció de jocs oferta cada mes resulta impecable, amb jocs independents que innoven i proposen experiències de joc que d’altra manera passarien desapercebudes. Tot plegat resulta una oferta llaminera, més quan tenim en compte que a mesos anteriors ha ofert jocs com Stardew Valley, esmentat més amunt, o Rocket League, un dels jocs més esbojarrats de l’any. Això si, dissortadament només està disponible per a PC.

Imatge destacada: 'Life is Strange', (c) DONTNOD Entertainment.


T'agrada la nostra feina?

Marc Bellmunt

Marc Bellmunt

Doctorand en periodisme, realitza una investigació sobre la relació entre els consumidors de videojocs i les seves pràctiques comunicatives. Col·labora a La Garriga Digital.

Deixa un comentari

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui una millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment i l'acceptació de la nostra política de cookies TANCAR